onsdag 25 november 2009

Hasse Wikberg och Risto Luomanen tränar VN-Talangskolan för 1997 och -98 födda pojkar

Lördagen den sjunde november samlades omkring 120 fotbollspojkar från fyra västnyländska klubbar i en uttagning till Västra Nylands Talangskola i åldersklasserna för år 1997 eller 1998 födda. Deltagarna i uttagningarna som arrangerades i Västerby fotbollshall kom från Ekenäs IF, FC HIK, BK-46 och Ingå IF. Som tränare för Talangskolan i de bägge åldersklasserna fungerar två fotbollsprofiler av hög rang, nämligen EIF:s Hans ”Hasse” Wikberg och distriktstränaren Risto Luomanen. Sammanlagt fjorton utespelare från EIF valdes till Talangskolan. Såväl från P97 som P98 övertygade sju pojkar tränarduon. Målvakterna kommer att rotera vid tränings- och matchtilfällena. För Luomanen är det ingen ovan sak att välja och peta spelare, det har han gjort otaliga gånger som distriktstränare.
- Man ser enkelt de klara fallen som är bra och lika klart ser man ganska enkelt de spelare som ännu inte är mogna. Det är valet mellan de spelare som är i mellanskiktet som är besvärligare, förklarar Luomanen.

För Hasse Wikberg är den här rollen helt ny.
- Visst kändes det lite jobbigt, men tillika är det här mycket intressant. Men, att välja ut spelare så här efter ett uttagningstillfälle som räcker bara några timmar är nog ganska krävande, säger 34 år gamla Wikberg som uppenbarligen nu har planer på att avsluta sin spelarkarriär.

Kompletterar varandra

Den spelarkarriären innefattar drygt 150 matcher i Tipsligan (TPS och FC Hämeenlinna), ett femtiotal matcher i division I (FC HIK och FC Hämeenlinna) och ett mycket drygt hundratal matcher i EIF:s representationslag i division 2.
- Det är väl naturligt, att man efter så pass många år på fotbollsplan, gärna fortsätter på något sätt på sidan av planen, säger Wikberg och tillägger, att han nu vill prova på hur det känns att fungera som tränare.
- Passar den här rollen mig, återstår att se, småler han.


Hans Wikberg (t.v.) och Risto Luomanen fungerar som tränare för Västra Nylands Talangskola för pojkar födda 1997 och -98. (foto: Bubi Asplund)


Risto Luomanen är mycket nöjd med att ha Hasse Wikberg som sin partner i den västnyländska Talangskolan.
- Jag själv har ju inte en så stark spelarbakgrund som Hasse, men jag har ju mycket erfarenhet som tränare. Där kompletterar vi säkert varandra och dessutom är jag inte så bra på svenska och Hasse känner ju till Västnyland och sederna här, säger Luomanen.
- Målvakterna kommer att delta i träningarna enligt ett roterande system och vilka målvakter vi använder i Talangserien i åldersklassen D12, framgår senare, säger Luomanen.

Motivation och åter motivation

De som kommande säsong spelar i åldersklassen D12 (f.1998 eller senare) är inte för Luomanen så bekanta på nationell nivå som den ett år äldre åldersklassen.
- I vår Talangskola har vi många mycket duktiga grabbar, säger Luomanen med säkerhet i rösten.

Luomanen vet vad han kräver av spelarna i Talangskolan.
- Motivation, rätt inställning och givetvis talang, säger han och tillägger, att det krävs hårt arbete av de spelare som vill vara med i Talangskolan och i sinom tid kämpa om en plats i distriktstlagen och landslagen.

Han berättar, att Wikberg på förhand varit i kontakt med tränarna i de fyra lagen och diskuterat hurudana spelare de olika lagen har.
- Jag är nöjd över vad jag sett här i dag. Toppen håller helt klart hög nationell standard, man gör ett bra juniorarbete i den här landsändan, säger Luomanen.

Träningar och matcher

Fram till slutet av februari samlas Västra Nylands Talangskola varannan söndag till träning i Västerby fotbollshall. Bägge åldersgrupperna kommer att träna sju gånger tillsammans. De äldre pojkarna kommer dessutom att spela i en KYKY-serie (fritt översatt; Talangserie). Hurudant program dessa elever i Västra Nylands Talangskola kommer att ha efter februari är inte ännu helt fastslaget.
- Visst skulle det vara kul att samlas till träningar då det på sommaren är seriepaus och gräset är grönt, småskrattar Luomanen.

Från EIF valdes följande utespelare till den västnyländska Talangskolan: D13 (födda 1997):  Jimmy Rehn, Benjamin Källman, Martin Fagerholm, Anton Artzén, Rasmus Lindh, Baban Sadiq och Tony Pihlström och D12 (födda 1998): Tony Nyman, Jonathan Lindroos, Viktor Lepäänen, William Lindqvist, Lucas Sandell, Kristoffer Lintunen och Jan Sjöblom.
Bubi Asplund